O Vergalu

Vergal je maslinovo ulje iz vlastite proizvodnje Lagune Novigrad koja već 9 godina uzgaja sorte frantoio, leccino i istarsku bjelicu. Svaka sorta daje ulje jedinstvenog okusa i arome, ovisno o karakteristici samog ploda.

Istarska bjelica

istarska_bjelicaIstarska bjelica vuče svoje korijene iz sjevernog dijela Istarskog poluotoka. Prisutna je u gotovo svim starijim maslinicima u Istri.
Srednje bujnog je rasta. List je tamno zelene boje i širok, spiralnog oblika. Bjelica je osjetljiva na paunovo oko i maslininu muhu te vrlo otporna na niske temperature.
Plodovi su srednje veličine, svjetlo zelene do rumenkaste boje. Kasno dozrijeva, sredinom ili koncem studenoga. Obilnog je uroda s visokim randmanom ulja.
Ulje je visoke kakvoće. Mirisom podsjeća na svježe pokošenu travu, izražene je gorčine i elegantne pikantnosti. U pozadini ovih poželjnih svojstva ostala pozitivna svojstva ostaju nezapažena.

 

Leccino

leccinoLeccino je sorta talijanskog podrijetla koja je danas u nas najzastupljenija. Bujnog je rasta, s krošnjom poluvisećeg rasta. Listovi su srednje veličine, zelene boje. Jako dobro podnosi paunovo oko i maslininu muhu kao i niske temperature. Osjetljiv je na svrdlaša.Plodovi su srednje veličine, zelene do tamne boje. Rano dozrijeva i ima redovit urod. Randman ulja je dobar. Ulje je izrazite kakvoće, izraženo svježeg mirisa i voćnog okusa po plodu masline, blage gorčine i pikantnosti. Savršeno pristaje uz ribu, škampe ili kozice, lignje i sipe na žaru te razne salate.

 

Pendolino

pendolinoSorta talijanskog podrijetla. Rasprostranjena u gotovo svim novijim nasadima zbog svojstva oprašivača.
Bujnog je rasta i široke, guste krošnje visećeg rasta. List je uzak i dugačak, zelene do sivkaste boje. Dobro podnosi napade maslinine muhe i ostalih nametnika.
Plodovi su maleni i asimetrični. Stablo ima mnogo plodova zbog velikog broja cvjetova i količine polena koji su karakteristični za ovu sortu. Rano dozrijeva, randman ulja je osrednji. Ulje je izvrsne kakvoće, nježna i bogata mirisa, s naznakama badema, blage gorčine i pikantnosti.

 

 Frantoio

frantoioSorta talijanskog podrijetla. Dosta je česta u našim maslinicima.
Stablo je srednje bujnog rasta sa srednje gustom krošnjom. Jako rano počinje davati urod. List je tamno zelene boje. Osjetljiv je na važnije štetočine i na niske temperature.
Plodovi su srednje veliki sa sitnim i gustim lenticelama na pokožici ploda. Ima redovit urod i vrlo dobar randman.Ulje visoke kakvoće. Pozitivne osobine maslinovog ulja vrlo su usklađene, a okus izrazito pikantan i gorak. Ovo je ulje najbolji dodatak namirnicama intenzivnog okusa i mirisa poput bifteka, tartufa, divljači i zrelih sireva.